Кількість
|
Вартість
|
||
|
Виробник |
Застосування |
Норма змішування |
Упаковка |
Завод комбікормів |
Протеїнова добавка, джерело СА та Р |
Залежно від виду тварини |
Поліетиленовий пакет, 1 кг |
Ри́бне бо́рошно — один з найкращих протеїнових кормів тваринного походження, якщо має низький вміст жиру, кухонної солі та фосфорнокислого кальцію.
Енергетична цінність 1 кг рибного борошна коливається у межах 10-14 МДж обмінної енергії. В 1 кг його міститься 535 г перетравного протеїну, 67 – кальцію, 57 г – фосфору. За амінокислотним складом рибне борошно поступається лише кров'яному. Протеїн його багатий на лізин, метіонін, цистин, містить достатню кількість триптофану та інших незамінних амінокислот.
Рибне борошно оцінюють за зовнішнім виглядом, запахом та крупністю помелу. За зовнішнім виглядом розсипне рибне борошно не повинне мати грудок і цвілі, допускається дрібноволокнистість.
Запах рибного борошна специфічний, характерний рибний (сторонній не допускається).
Оскільки доброякісне рибне борошно має високий вміст повноцінного білка, кальцію, фосфору та вітамінів групи В, його використовують переважно як білкову добавку до раціонів свиней і птиці в кількості відповідно 3-5% і 10-15% енергетичної поживності раціонів.
Для того, щоб м'ясо від тварин, яким згодовували рибне борошно, не мало небажаного рибного запаху і смаку, його слід виключати з раціонів свиней після досягнення ними маси 50-60 кг, молодняку м'ясних порід птиці за 10-12 днів до забою, а в разі потреби замінити м'ясним, кров'яним або м'ясокістковим борошном.
Рибне борошно - це білково-мінеральна кормова добавка для усіх видів тварин та птахів, Воно одне з найцінніших джерел повноцінного білка, жирних кислот, вітамінів А, D і групи В, кальцію, фосфору, йоду й селену. Перетравність рибного борошна тваринами й птицею становить 89-92%. Цей продукт також є лідером по вмісту й збалансованості незамінних амінокислот: лізина, метіоніна, цистіна, треоніна й триптофану, що дуже важливо при годівлі всіх с/г тварин і птиці. Жирні кислоти, що є в рибному борошні, дуже добре доповнюють рослинні жири, які надходять в організм тварини разом з кормом, і перебувають із ними в оптимальному співвідношенні омега-6 до омега-3 (у межах від 10:1 до 5:1). Фосфор, що є в рибному борошні, повністю засвоюється птицею і с/г тваринами.У раціоні тварин і птиці рибне борошно може становити від 2 до 10%, залежно від пори року, видових і вікових особливостей.
Завдяки щоденному споживанню тваринами комбікорму з рибним борошном досягаються такі показники:
- підвищується плодючість;
- знижується собівартість продукції;
- збільшується швидкість росту тварин;
- стимулюється імунна система тварин;
- підвищується засвоюваність організмом поживних речовин;
- збільшується несучість.
- нормалізує обмін речовин в організмі;
- зміцнює кістково-м'язову систему;
- сприятливо впливає на шкіру і шерсть;
- збільшує виживання молодняку у сільськогосподарських тварин.
Склад:
- Сирий протеїн, сирий жир, сира клітковина, лізин, метіонін, треонін, триптофан, аргінін, кальцій, фосфор
- вітаміни: А, D, E, B, B1-B6, B12
- мінерали: Ca, P, K, Mg, Pe, Ci
- амінокислоти: лізин, метіонін, триптофан.
Застосування:
Рибне борошно використовують для збагачення комбікормів і раціонів харчування при відгодівлі сільськогосподарських домашніх тварин, великої рогатої худоби, птиці та риби, а також з метою профілактики їх захворювань. Рибне борошно вводиться в комбікорми для збалансування рецептур за вмістом сирого протеїну, амінокислотного і жирнокислотного складу, за рівнем кальцію і фосфору, а також обмінної енергії.
Завдяки жирним кислотам Омега-3 організм збільшує кількість гормону прогестерону, що підвищує його репродуктивні характеристики. Інші компоненти рибного борошна використовуються в процесі росту тварин і підвищують розвиток їх життєво важливих систем.
Дозування
Змішувати з сухим або вологим кормом (г/добу на голову):
- поросята до 30 кг – 100-120;
- свині 30-70 кг – 12-200;
- свині вагою 70 кг і більше -200-300;
- кури-несучки, бройлери, качки, гуси, індики – 3-5.
Зберігання:
Зберігають в упаковці виробника в темному, сухому, добре вентильованому приміщенні при температурі не вище +30 С і вологості повітря не більше 75%.
Термін придатності : 6 місяців з дати виробництва.